fbpx

Съкращават рекордно световния добив на петрол

Групата OPEC + се съгласи в неделя да намали производството на петрол с около 10 процента от глобалните доставки.

Това е  рекордна корекция в подкрепа на цените на петрола на фона на разпространението на коронавируса.

OPEC + включва държави от ОПЕК, Русия и други страни, които произвеждат нефт. Добивът ще бъде намален с 9,7 милиона барела на ден през май-юни, съобщи Ройтерс.

До решението се стигна след четири дни преговори и натиск от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Решението е част от най-голямото споразумение за намаляване на производството в историята, в рамките на две години – до април 2022 г.

Страните от Г-20 също ще станат част от сделката, която заедно с ОПЕК + ще свият с около 20 милиона барела на ден пазара, каза кувейтският министър на петрола.

Мерките, насочени към намаляване на разпространението на коронавируса, унищожиха търсенето на гориво и понижиха фатално цените на петрола. Това се отрази върху бюджетите на петролните компании и засегнаха американското производство, което е най-податливо на спадовете поради високата си цена.

От OPEC + заявиха, че искат производителите извън групата, като САЩ, Канада, Бразилия и Норвегия, да намалят с още 5% производството, или 5 милиона барела на ден.

Подписването на споразумението в OPEC + не се случи в четвъртък миналата седмица, защото Мексико отказа да свие производството с 400 000 барела на ден.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви в петък, че Тръмп е предложил по-голямо съкращение вместо Мексико.

Американският президент каза, че Вашингтон ще помогне на Мексико, като поеме известно намаление, което може да бъде възстановено по-късно.

След видеоконференцията от Министерството на енергетиката на Азербайджан заявиха, че Мексико ще понижи производството с 100 000 барела на ден от май. САЩ ще поемат намаление с още 300 000 барела на ден вместо Мексико.

Световното търсене на петрол може да падне с една трета поради факта, че повече от три милиарда души са изолирани в домовете си заради пандемията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"