fbpx

Обвиняват технологични гиганти в експлоатация на деца в Конго

 „Тесла“, „Епъл“, „Майкрософт“, „Дел“ и компанията майка на „Гугъл“ – „Алфабет“ са набедени за съучастници в смъртта на деца от 14 семейства в Конго, защото са били принудени да работят в мина за кобалт, предаде бТВ.

Кобалтът е метал, който се използва в технологичната индустрия за производство на различни устройства, включително компютри и телефони. Повече от половината кобалт в света се добива в Конго.

Това е първото дело, в което технологични гиганти са обвинени заедно за източника на кобалт, който влагат в производството си.

На предоставените към делото снимки се вижда, че част от децата са обезобразени или им липсват различни крайници в следствие на тежкия труд. Шест от 14-те деца са загинали при срутване на тунели в кобалтовите мини, а всички останали са получили необратими наранявания.

„Тези компании – най-богатите в света, които произвеждат различни джаджи – са позволили деца да бъдат осакатявани и убивани, за да се сдобият с евтиния кобалт, от който имат нужда“, коментира адвокат Теренс Колингсуърт, представляващ семействата.

Децата, някои от които – шестгодишни, са били принудени от семействата си да работят в кобалтовите мини заради изключителната бедност в страната.

Мините са собственост на британската компания „Гленкор“, която в миналото е била многократно обвинявана в използване на детски труд. Някои от тях са получавали по 1,50 долара на ден.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"