fbpx

Тръмп и политиката му на „икономическия тефтер“

Американският президент Доналд Тръмп мисли външната политика не посредством тежки идеологии, а посредством бизнес интересите. Това гласят част от първите коментари след срещата на премиера Бойко Борисов с президента Тръмп в Белия дом.

Според Мартин Табаков от Института за дясна политика за Тръмп не е толкова важно какви идеологеми се разпространяват.

„Той води политика на икономическия тефтер. При него са важни прагматичните, икономически измерения – какъв е търговският обмен на САЩ с дадена държава, дали е положителен или отрицателен, купуват или не купуват американско оръжие – като това е особено важно за държавите от Източна Европа“, отбеляза Табаков в ефира на Нова Тв, цитиран от Клуб Z.

По думите му , трябва да се отбележи подкрепата, която получихме от САЩ за интерконектора с Гърция и възможността да се намесят американски компании в споразумението, което сме подписали за енергийната диверсификация. За България това е въпрос на национален суверенитет, убеден е Табаков.

Бившият зам. министър на външните работи Милен Керемедчиев обърна внимание на факта, че Тръмп има интерес и специално отношение към източноевропейските държави.

Тези страни, членки на ЕС и НАТО, са едни от най-сериозните партньори и потенциални бъдещи такива на САЩ. Те са сред най-големите пазари на американска военна продукция. Източноевропейските държави, включително и България, изпълняват критериите, които бяха заложени от Тръмп. България е лидер по увеличаване на бюджета си за отбрана и сигурност. Интересът на Тръмп към нашия регион, с цел увеличаване на политическото и икономическото влияние, е много голям”, обясни Керемедчиев пред Нова Тв.

Подчертавайки, че Тръмп е и бизнесмен, той обясни много големия интерес към Източна Европа, в това число и България, с факта, че за разлика от западноевропейските държави, източноевропейските купували изцяло и само западна техника.

И двамата анализатори са съгласни, че дисбалансът в Черно море по отношение на сигурността е еднозначно в полза на Русия. В този контекст е важна и подкрепата за диверсификацията на газовите доставки.

„Колкото Полша е важна за диверсификацията на газовите доставки, толкова и България. В момента Полша става все по-независима от гледна точка на енергийни доставки и желае пълна диверсификация. Това е на север. На юг същият модел трябва да е в сила и за България. САЩ ще имат огромен интерес България да изгради такива мощности. С Полша и България да се затворят две врати за руското влияние в Европа“, коментира още Керемедчиев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"