fbpx

Срещата Тръмп-Борисов: благодарност за изтребителите, интерес към енергетиката, надежда за визите

Тепърва анализаторите ще разнищват надълго и нашироко срещата между американския президент Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов.

Безспорно е, че организираната набързо визита е от полза за имиджа на Борисов и му носи политически дивиденти. Какви обаче ще са ползите за българската икономика, ще се разбере след време.

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа неколкократно заявява, че срещата не е благодарност за купените от България американски изтребители. Разбира се, не е възможно да се каже друго.

Но президентът Тръмп го каза, обръщайки се към Борисов: „Вие сте пример за Германия“. Думите му са по повод това, че българските разходи за отбрана нарастват до 3,1 на сто от БВП заради покупката на осемте американски изтребителя F-16.

„България купува страхотни американски оръжия, най-добрите в света“, допълни Тръмп.

И ако 2-та милиарда са сериозна сума за България като част от вътрешния й продукт, как ли би изглеждал подобен процент от БВП на Германия?

Известно е, че Тръмп натиска европейските лидери да увеличат разходите си за отбрана. А оръжейният бизнес е много важен за щатската индустрия. Всъщност, в Америка всичко е бизнес. И от гледна точка на бизнес интереса е най-плодотворно да се разглежда срещата Тръмп – Борисов.

Тя е продължила около два часа в Белия дом и след това българският министър председател и американският президент подписаха Рамка за стратегическо партньорство и Съвместно изявление. „Не с всеки се подписва такъв документ“, отбеляза малко по-късно Борисов.

Според него на следващата среща ще бъде обсъдено отпадането на визите за България. Показателно е, че Щатите гледат на България като на много праволинейна държава, която има общи ценности със САЩ. Премиерът е убеден, че Доналд Тръмп ще дойде в у нас.

„Убеден съм, че визите ще паднат, убеден съм не само защото много сме направили по темата. Но с Канада отпадането на визовия режим е много ярък пример, че не създаваме никакви проблеми. Мисля, че президентът Тръмп ме разбра, че може да остане в сърцата на българите за много години, ако направи този жест. Той каза, че ще бъде смел“, коментира темата Бойко Борисов.

„Може и да паднат визите, със сигурност ще го обсъдим“, заяви Тръмп пред журналисти.

В писмения документ, станал факт след срещата в Овалния кабинет, България е потвърдена за стратегически газов хъб. Около 15 минути са продължили разговорите за атомната централа в „Белене“.

Борисов разказва, че е обяснил на американския президент защо не може да започне да прави американски реактор. Защото два чисто нови трябва да хвърли в реката.

„Ще ме бият българите с камъни. Но той е бизнесмен и веднага разбра за какво става въпрос“, обясни позицията си премиерът.

Още тази седмица обаче американски експерти ще пристигнат в България, за да разгледат „Белене” и да се информират на място за реакторите на АЕЦ „Козлодуй”.

„Белене“ не е руска централа, тя е 100% българска. Контурите са на бившата „Арева“ – „Фраматом“, на немски компании. Реална възможност има турбината да е на „Дженеръл Електрик“. И когато се изгражда подобен проект, е важно да се знае, че диверсификацията на ядреното гориво ще е примерно на „Уестингхаус“. Това е един разкошен проект“ – така премиерът разкри своята визия за атомната централа.

Преди да се срещне с американския президент Борисов участва и в кръгла маса по покана на Търговската камара на САЩ. Това е най-влиятелната бизнес организация в страната, в която членуват повече от 3 милиона компании.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"