fbpx

Ситуацията е задоволителна, смятат финансовите посредници

Оценката на финансовите посредници за текущата икономическа ситуация през трето тримесечие на 2019 г. продължава да бъде задоволителна. Това е изводът от анализа в Изданието „Финансов сектор: оценки и очаквания” на Министерството на финансите.

Докато индексите на промишленото производство и търговията на дребно отчитат забавяне средно за периода юли-август 2019 г., растежът на строителната продукция се ускорява спрямо същия период на предходната година в резултат на благоприятното развитие при сградното  строителство.

Оценката от предишната анкета за икономическата ситуация през второ тримесечие на 2019 г. се потвърди от данните за БВП, които отчитат растеж от 3.8% през второ тримесечие спрямо същия период на 2018 година.

По-голямата част от анкетираните очакват темпът на икономически растеж да остане на нивото от предходното тримесечие.

Общият показател на бизнес климата се понижава през октомври 2019 г. поради по-неблагоприятната конюнктура в промишлеността, строителството и търговията на дребно. При услугите продължава да се наблюдава подобрение, но очакванията са по-резервирани.

Анкетираните очакват слабо увеличение на инфлацията през четвъртото тримесечие. В подкрепа на това са повишенията на фючърсните цени на петрола. Напредъкът в търговските преговори между САЩ и Китай подкрепя текущо цените на петрола. Техните равнища обаче не се очертава да бъдат по-високи спрямо четвърто тримесечие на предходната година. От друга страна, притесненията за забавяне на китайската икономика ограничава нарастването на цените на суровините.

Малко повече от една трета от финансовите посредници очакват инфлацията да се запази или да бъде малко по-ниска. Това е напълно възможно, защото потребителските цени на енергийните стоки отчетоха намаление към септември на годишна база, а цените на течните горива бележат спад от юни.

Очакванията на финансовите посредници са годишният растеж на заетостта да се забави през четвъртото тримесечие на 2019 г. Прогнозата е, че ще има леко поскъпване на лева в курса му към долара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"