fbpx

БВП намаля с 8.7%, инвестициите са по-малко с 21%

През второто тримесечие БВП намаля с 8.7% на годишна база. С най-голям отрицателен принос е износът, който е спаднал с 19.6%.

Същевременно значителено намаление е отчетено и при вноса, и в резултат нетният износ има почти неутрален ефект върху БВП.

Това показват данни на Министерството на финансите.

Ограничителните мерки заради COVID-19 през април и май свиват потреблението на домакинствата с 5.9%. Инвестициите падат с 21.3%, най-вече поради намалението на запасите. Намалението в брутното образуване на основен капитал достигна 8.8%.

Намалението на Брутната добавена стойност е 8%. Най-големи спадове са регистрирани в култура, спорт и развлечения, в търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, както и в промишленост.

След известно подобрение през юни, през юли негативната тенденция в краткосрочните бизнес индикатори отново се ускорява. По-силното понижение на годишна база на промишленото производство се дължи на производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и газообразни горива; на производството на машини и оборудване и на метални изделия. Спадът на оборота в промишлеността също се ускорява, воден от влошаване на динамиката на вътрешния пазар.

При търговията на дребно темпът на понижение на годишна база се запазва непроменен от предходния месец, като най-голям принос за спада имат хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и автомобилни горива. След отбелязаната положителна динамика през юни, през юли при строителната продукция отново е отчетен спад. Той е обусловен от от понижение на сградното строителство.

През август доверието на потребителите компенсира спада от юли, но остава под нивото от началото на годината. Показателят за бизнес климата се повишава с 0.5 пункта. При услугите е отчетено по-голямо търсене. Очакванията в търговията на дребно са песимистични.

През второто тримесечие заетите в икономиката са 3 511.4 хиляди и намаляват с 3.3% на годишна база. Най-голямо е понижението в търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, с 10%, и в индустрията (без строителство) – с 4%.

По оценки на МФ, в периода март-юни мярката 60/40 защитава около 170 хиляди работни места. Спрямо предходното тримесечие броят на заетите се увеличава със 114 хиляди души или 3.3%.

Това показва, че загубата на работни места на годишна база се дължи преди всичко на много по-ниската сезонна заетост в сравнение с тази, наблюдавана през предходните години.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"