fbpx

Недостигът на медици създава риск за здравната ни система

Недостатъчният персонал е потенциалният риск пред здравната система.  Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на брифинг за разпространението на коронавирусната инфекция.

Има умора сред лекарите и медицинските сестри, ежедневно се увеличават заразените медици. От началото на пандемията до момента 1152 са били с коронавирус.

От днес се възобновяват седмичните брифинги на Националния оперативен щаб, те ще се провеждат всеки четвъртък от 10,00 часа.

Общо заболели от новата инфекция у нас са 20 833 души, от тях 5374 са активни, а 14 634 са излекувани. 837 са в болници, а 44 от тях – в интензивни отделения. Под карантина са 7767 души.

825 са починали от Covid-19 до момента, за последното денонощие 12 са смъртните случаи.  Над 33 милиона са заразените в света, починалите са повече от 1 милион души.

За страната в момента има 8415 болнични легла за пациенти с коронавирус. Според министъра заболеваемостта ще се увеличава, но към този момент здравната система е готова да се справя.

В рамките на ЕС, Обединеното Кралство и Европейското икономическо пространство за периода 11-24 септември страната ни е на 25 място по заболеваемост и на 8 място по смъртност. В Европа започва втора вълна на заразата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"