fbpx

Президентът Радев подписа указа за главен прокурор

Иван Гешев е новият главен прокурор на България, след като президентът Румен Радев подписа указа за назначаването му. Гешев ще смени Сотир Цацаров, след като изтече мандатът му през януари.

Преди подписването Радев е имал кратка среща с Иван Гешев. След това държавният глава направи изявление и обяви своето решение.

„Българите очакват възмездие за всички виновни в ограбването на КТБ и „Апартаментгейт“, посочи президентът. Той допълни, че изясняването на всички факти и всички виновни е главната задача на държавното обвинение:
Не селективно посочване, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне очакванията на българите за законност и справедливост„.

Държавният глава обяви, че започва широк обществен дебат за промени в конституцията, свързани със съдебната система.

Иван Гешев е роден през 1970 г. и е завършил право в Академията на МВР. Започва кариерата си като оперативен работник през 1994 г. От 1995 г. до 2006 г. е следовател в Столичната следствена служба.

Става прокурор през 2006 г., когато започва работа в Софийската районна прокуратура и остава там до 2012 г. През 2016 г. оглавява Специализираната прокуратура.

Преди година стана заместник главен прокурор.

Гешев беше номиниран от пленума на ВСС за главен прокурор.  В избора участваха 24 магистрати. „За“ кандидатурата му гласуваха 20, „против“ –4 и „въздържали се“ -0, с което тя бе приета.

Изборът му предизвика вълна от протести с мотивите, че е единствен кандидат. Президентът Румен Радев върна за преразглеждане във ВСС избора на Иван Гешев, той бе преизбран отново.

По конституция президентът назначава и освобождава главния прокурор, но не може да откаже назначаването при повторно направено предложение. Главния прокурор има мандат от 7 години без право на повторно избиране.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"