fbpx

Вдигат данъка за колите в София, събират още 18 млн. лева

За колите с най-малка мощност – до 74 Кс, данъкът ще бъде увеличен между 3 и 10 лева. За автомобилите до 100 конски сили – повишението е между 7 и 40 лева. Горната граница е за колите с екостандарти 0, 1 и 2. За стандарти 3 и 4 увеличението е със 17 лева. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Тя обясни логиката на промяната: най-замърсяващите коли да заплащат повече. Градоначалникът предлага за автомобили със стандарт 0, 1, 2, 3 и 4 горната граница да бъде определена със закон.

Данъкът за колите с еко стандарти 5 и 6 се запазва, той в момента е и най-нисък. 

Фандъкова очаква, че от повишението на данъка ще се съберат около 18 милиона лева през 2020 година, които ще бъдат насочени към подобряване на градския транспорт и възстановяване на паркове и градини в кварталите.

Зам.-кметът по транспорта и по финансите Дончо Барбалов уточни, че увеличенията не обхващат над 180 000 коли в София, които са с Евро 5 и 6. Най-масовите коли – с мощност до 90 к.с. са около 360 хиляди, добави той. Общият брой на регистрираните в столицата автомобили е 776 хиляди.

Фандъкова и Барбалов представиха предложения за промени в Наредбата за определяне на размера на местните данъци на Столичния общински съвет.

Те ще станат факт, ако бъдат гласувани от Столичния общински съвет като изменения в Наредбата за местните данъци и такси. Ще бъдат включени в дневния ред на следващото заседание на съвета и се очаква да влязат в сила от 2020 г.

Кметът ще поиска да бъдат заложени и нови линии на транспорта в кварталите „Овча купел“, „Горна баня“, „Люлин“ заради пускането следващата година на участъка от третата линия на метрото.

Няма да се променя данъкът върху недвижими имоти и таксата на битовите отпадъци, обеща Йорданка Фандъкова.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"