fbpx

С нов интерконектор намаляват влиянието на „Газпром“ в Прибалтика

Готов е новият газов интерконектор в Европа – първият от десетилетие, който свързва Финландия и Естония, предаде Ройтерс. Очаква се той да намали влиянието на Газпром в Балтийския регион, заявяват собствениците му.

Тръбопроводът, наречен Balticconnector, ще помогне на Финландия да диверсифицира доставките си на газ, които за момента са единствено руски, а също така и да изпраща газ до Прибалтика.

Газопроводът е финансират на 75 процента от ЕС, а останалото участие е на собствениците – финландският Baltic Connector и Elering от Естония.

Факт е, изтъква Ройтерс, че при липса на друга суровина, в момента на отварянето си Balticconnector ще пренася газ само от руски входни пунктове във Финландия и Прибалтика, на втечнен природен газ от терминала Клайпеда в Литва или от латвийското хранилище в Инкукалнс.

Цените им обаче варират, тъй като Русия има различни договори за доставка във Финландия и Прибалтика, стойността на газа в хранилищата е сезонна и свързана с времето, докато втечненият газ (ВПГ) следва глобалния пазар.
Богатият и евтин ВПГ обаче вече намали дела на „Газпром“ в по-широкия европейски пазар и на руската компания може да й се наложи да промени цените си във Финландия, за да се конкурира с ВПГ, отбелязва Ройтерс, позовавйки се на коментарите на собствениците на Balticconnector.

От „Газпром“ са отказали коментар за агенцията, но Руският Национален фонд за енергийна сигурност – мозъчен тръст, чиито възгледи обикновено са в съответствие с тези на „Газпром“, изтъква, че не очаква Balticconnector да бъде от голяма полза.

„Тръбопроводът изобщо не може да бъде напълнен с газ. За да се постигне това, е необходимо Финландия да закупи повече газ от Газпром, а Естония да предложи по-висока цена. Не мисля, че има смисъл „, коментира заместник-директорът Алексей Гривач пред Ройтерс.
По думите му, Balticconnector е типичен пример за излишна инфраструктура, която е изградена само за усвояване на пари от ЕС и създава „митична връзка на пазарите“, която може да се използва само веднъж на 10 години“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"