fbpx

ЕС трябва да има обща политика към Китай, смята Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел смята, че отделните държави от ЕС изпращат различни сигнали към Китай. Всяка страна членки си има собствена политика към далекоизточната държава и това е една от най-големите опасности.

“Това не би било пагубно за Китай, но ще бъде катастрофално за нас в Европа”, каза Меркел пред Бундестага в Берлин. Според нея Европейският съюз трябва да „намери общи решения“ за използването на оборудването на „Хуавей“ (Huawei Technologies Co. Ltd.) при развитието на мобилната 5G мрежа на Стария контенент.

Нуждаем се от високи стандарти за сигурност при разширяването на 5G мрежата, но точно както трябва да определим това за себе си, трябва да го обсъдим и с другите европейски партньори, каза Меркел, цитирана от Ройтерс.

Тя отбеляза, че Германия и Франция трябва да се опитат да постигнат общ подход по въпроса, от който може да бъде разработено общоевропейско решение.

По-рано тази седмица френски висш представител заяви, че Франция няма да наложи забрана на „Хуавей“ да участва при изграждането на 5G мрежа. САЩ призова всички свои съюзници да  изключат оборудването на компанията от инфраструктурата си заради евентуални проблеми със сигурността.

Немският канцлер е изправен пред натиск от своята партия – Християндемократическия съюз, която настоява китайският технологичен гигант да бъде изключен от възможността да участва в изграждането на 5G мрежата в Германия.

Норберт Ройтген, ръководителят на парламентарната комисия по външни работи, заяви: „Трябва да е ясно: не можем да поверим германската 5G мрежа на китайската държава и на нейното комунистическо ръководство“. Това е въпрос на „национална сигурност и европейско честолюбие“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"