fbpx

Влошава се бизнес средата, както и индексът за върховенство на закона, отчитат от БТПП

Продължават затрудненията с откриването на фирма, влошено е положение и по въпроса с разрешенията за строеж. Страната ни се придвижва от 60 на 67 място по получаване на кредит.

Времето за закриване на фирми е траен недостатък у нас, смешно е шест месеца да се „влачи“ едно закриване, каза председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, който представи годишното издание „България в цифри“.

В него са представени резултати от 27 международни класации по различни категории за 2019 г., съобщи БТА.

При Индекса на просперитет доста неща са се влошили – „Безопасност и сигурност“, „Лична свобода“, „Социален капитал“, „Бизнес среда“ – леко влошаване, „Условия на живот“ – малък спад, и в „Природна среда“.

Има влошаване и на Индекса за върховенство на закона в разделите „Ред и сигурност“, „Изпълнение на регулациите“, „Гражданско правосъдие“.

С три пункта се подобрява позицията на България по „Отворено правителството“ и с шест пункта от 77 на 71 място по „Отсъствие на корупция“.

„Страхувам се, че след нещата, които излязоха в публичното пространство в тази област, догодина ще бъдем в доста по-незавидни позиции“, коментира председателят на БТПП.

Международните класации отчитат намаляване на данъчната тежест в България, каза Симеонов. Ако съберем двата фактора, че вече посягаме на ДДС, който е един от основните източници на приходи в бюджета, и започналото пренасочване на европейски фондове по различни програми – вече посягаме и на резерва, каза Симеонов и призова внимателно да се харчат парите от резерва, за да не се стигне до увеличаване на данъците.

По Индекса за конкурентоспособност в раздел „Здравеопазване“ страната изостава, защото реформите не се случват, има и известно влошаване във „Финансовата среда“. Без промяна е „Бизнес динамиката“ и способността ни за иновации. Ако в България няма промяна по тези два показателя, не може да се очакват добри перспективи за конкурентоспособността страната ни, коментира Симеонов.

От БТПП смятат, че мерките „60/40“ и „80/20“ не е редно да продължават в този си вид, защото не е приемливо който е на работа да получава сто процента от възнаграждението си и същевременно, който не е – да получава същото.

По тази причина трябва да има някаква редукция на обезщетението за това, че не са в състояние да полагат труд, за да имат стимул да търсят работа и да има производство в страна.

Симеонов смята, че ще расте безработицата в страна, ако не се стимулират предприемачите да се върнат към нормалната си дейност.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"