fbpx

„Зелена“ Европа ще струва 3 трилиона евро

“Предлагаме нова зелена сделка, тъй като става въпрос за прекратяване на войната срещу природата, става въпрос за помирение”. Това каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на Конференцията на ООН за изменението на климата, която се провежда в Мадрид.

В нея участват представители на почти 200 държави, а около 30 000 души са акредитирани за събитието.

През първия ден на срещата в испанската столица пристигнаха около 50 държавни и правителствени ръководители. Присъства и новото ръководство на Европейския съюз.

„Зелената сделка“ на Европа означава радикални реформи в икономиката, енергетиката и транспорта.

Това ще струва на Европейския съюз 3 трилиона евро. Брюксел ще покрие само една трета от тези разходи, а останалите ще бъдат осигурени от Европейската инвестиционна банка и самите страни от ЕС, съобщи БГНЕС.

Шарл Мишел, новият председател на Съвета на Европа призова за рязко увеличение на инвестициите в нови технологии чрез Европейската инвестиционна банка.

От 2021 г. банката спира проектите за изкопаеми горива. Председателят на Европейския съвет каза също, че до 2050 г. Европа ще стане първият континент, постигнал климатична неутралност.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че този месец ще бъде предложен първият европейски закон за достигане на неутралитет на климата, така че той да стане необратим.

Португалският премиер Антониу Коща съобщи, че 54% от електроенергията на страната е от възобновяеми енергийни източници. Той смята, че противно на твърденията възобновяемата енергия може да бъде по-евтина. Целта на Португалия е да изчисти 80% от енергията си до 2030 година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"