fbpx

Зеленчуците в Европа най-евтини от 5 години насам

От есента на 2019 г. се забелязва понижение на цените на зеленчуците в ЕС. Има голяма вероятност зимата на 2020 година да бъде с най-ниските нива за последните 5 години.

Това сочат данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.

Цените на домати на едро в ЕС през декември са с 15% под средната цена за последните 5 години. Те са на равнища от 0,93 евро/кг. Натискът от Мароко и Турция върху цените основно засяга Испания, Португалия, Франция, където нивата остават под средните за сезона. Топлото време ще задържа цените, които и в следващите седмици ще останат сравнително ниски.

През декември цените на пипера в ЕС се повишават в двата основни европейски производители – Испания и Холандия. Цените на едро в Испания са около 1,25 евро/кг, докато в Холандия се покачват до 0,90 евро/кг.

Пиперът в Турция по данни на www.tridge.com остава около 0,45 долара за килограм на едро. В следващите седмици не се очаква поскъпване.

Цените на едро на краставици през декември се повишиха рязко в първата половина на месеца и постепенно тръгнаха надолу след това. Холандските краставици продължават да имат най-ниска цена – 0,45 евро/кг, докато основният производител и експортьор на ЕС – Испания продава по 1,2 евро/кг. В Турция цените остават без промяна – 0,43 долара за килограм.

По оценки на ЕК, производството на домати в ЕС през 2019 г. ще е около 17,5 млн.тона, докато през 2018 г. общият добив падна до 16,6 млн.тона.

За последните 10 години, най-засегната от пазарната конкуренция се оказа Гърция, чието производство се сви от 1,5 млн.тона до 950 хил.тона през 2019 г.

Конкуренцията на европейския пазар на зеленчуци идва от Средиземноморските страни. Площите в ЕС-28 за последните 10 години намаляват най-много при краставиците – 11%, при доматите – 8% и на пипера с 3%.  Брутната продукция обаче леко се увеличава заради повишение на добивите, което задържа пълзящото увеличение на вноса.

Световната търговия със зеленчуци между 2009-2018 г. се удвоява от 35,5 млрд. евро до 63,3 млрд. евро.

Китай, Холандия, Испания и Мексико формират 44%, а Полша, Мароко и Турция бележат най-голям ръст през тези години.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"