fbpx

Експерти ще обсъждат как изкуственият интелект променя живота

Учени от България, Германия и Швейцария ще обсъждат на живо от София на 20 ноември въздействието на изкуствения интелект върху нашето общество.

Бъдещето на изкуствения интелект се случва сега. Той променя нашия живот, преструктурира икономиката ни и начина, по който функционира обществото ни, но въпросът е колко много.

Би ли могъл изкуственият интелект да помогне в борбата срещу пандемията? Готови ли са Централна и Източна Европа за изкуствения интелект? Трябва ли да се плашим от тази революционна технология да не би загубим работата или гражданските си права?

Има много въпроси, които трябва да предвидим и да обсъждаме ползите от изкуствения интелект, но също опасения и дори страхове.

По този повод Фондация „Конрад Аденауер“, Посолството на Швейцария в България и Българската академия на науките организират онлайн събитието за повишаване на осведомеността, отворено към широката публика, учени и изследователи, взимащи решения, представители на индустрията, бизнеса и медиите.

Сред говорителите са Дирк Хелбинг, професор по изчислителни социални науки във Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH), Швейцария, проф. д-р Паул Лукович, ръководител на отдел по „Вградена интелигентност“ към Германския център за изкуствен интелект, проф. д-р Румяна Стоилова, д-р Стефан Марков, проф. дфн Веселин Петров и доц. Васил Киров от Института по философия и социология към БАН.

В събитието ще се включат вицепремиерът Томислав Дончев, еврокомисарят по иновации Мария Габриел, председателят на  БАН акад. Юлиан Ревалски, директорът на фондация „Конрад Аденауер“ в България Торстен Гайслер и посланичката на Швейцария Мюриел Берсе Коен.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"