fbpx

Как ще си върнем инвестицията за АЕЦ „Белене“, питат от „Росатом“

От „Росатом“ поставиха въпроса за връщане на инвестицията при евентуалното реализиране на проекта АЕЦ „Белене“.

Ние знаем, че правителството иска това да бъде търговски проект в чист вид – без каквито и да е държавни гаранции. Но такъв прецедент за реализацията на подобен тип проект в света аз не знам„, заявява директорът по развитието и международния бизнес на руската държавна корпорация Кирил Комаров, цитиран от dir.bg и „Сега“.

Всеки инвеститор трябва да знае как ще си възвърне инвестицията, за да може реално да построи тази атомна електроцентрала, изтъква Комаров и уточнява, че тази тема многократно е обсъждана с българското правителство.

Подобни проекти, коментира още Кирил Комаров, се реализират или с достатъчно сериозно взаимодействие с държавата, или получавайки някакви гаранции за възвръщаемост на инвестицията от производство на електроенергия.

Като пример той посочва построяването на АЕЦ във Финландия, където всички акционери в проекта едновременно са станали и потребители на електроенергия, като са дали юридически гаранции за изкупуване на електроенергията на определени цени.

За всеки инвеститор подобен механизъм дава яснота как ще си възвърне инвестицията. В България засега няма никакъв механизъм за връщане на инвестицията, освен продажбата на електрическа енергия на свободния пазар„, обяснява още Комаров.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"