НАСА създава стабилна икономическа зона в ниска земна орбита

НАСА създава стабилна икономическа зона в ниска земна орбита

Преди една година НАСА обяви, че агенцията отваря космическата си станция за бизнеса, като дава възможност на търговски и маркетингови дейности на станцията. Агенцията се придвижи към крайната си цел – да си партнира с космическата индустрия за постигане на стабилна икономическа екосистема, в която НАСА е един от многото клиенти, закупуващи услуги на по-ниска цена. Предоставянето на разширени възможности на Международната космическа станция за производство, предлагане на пазара и популяризиране на търговски продукти и услуги ще помогне за катализиране и разширяване на пазарите за космическо проучване в много предприятия.

Новата политика включва различни като креативност дейности, като продукт, изработен в космоса за използване в рекламни материали, или компания, която изпраща възпоменателни или други вещи в наземна орбита, които да бъдат продадени, след като са били в космоса.

Членовете на екипажа на НАСА на станцията също могат да подкрепят тези дейности зад кулисите. Ключът е, че дейността трябва да изисква уникалната среда за микрогравитация, да има връзка с мисията на НАСА или да подкрепя развитието на устойчивата икономика в ниска земна орбита.

Космическата агенция получи пет предложения досега за търговски и маркетингови възможности на станцията, а първото от тези споразумения вече е в орбита, лансирано на мисията SpaceX CRS-20. Агенцията има две подписани споразумения за възстановяване на космоса (RSAA).

НАСА също така даде възможност за частни мисии на астронавти до станцията, осигурявайки настаняването на две мисии всяка година на космическата станция с продължителност до 30 дни.

Агенцията има споразумение с KBR за обучение на частни астронавти, използващи съоръженията на НАСА.

Знае се и за споразумение с Axiom Space за разработване на планове за разрешаване на частни мисии на астронавти до космическата станция.

В допълнение агенцията подписва споразумение с Virgin Galactic, тъй като разработва програма за идентифициране на кандидати, заинтересовани от закупуване на частни мисии на астронавтите до станцията.

Axiom Space и SpaceX сключиха отделно споразумение за бъдеща частна мисия на астронавти до станцията.

Тези компании са готови да поемат ангажиментите, защото виждат дългосрочния потенциал за продажба на услуги както на правителството на САЩ, така и на частни граждани. Те излагат на риск личният си капитал с надежда за бъдеща печалба, независимо дали тя ще дойде от американското правителство или други мисии за частни астронавти.

Създаването на стабилна икономика в ниска земна орбита ще зависи от привличането на много нови компании и хора в тази икономика и ще изисква развитие не само на предлагането на услуги, но и на търсенето на тези възможности. НАСА продължава да работи с промишлеността, за да намали областите на несигурност по отношение на бъдещето на тези търговски дейности.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"