Да накараме Google да помни по-малко

Да накараме Google да помни по-малко

Google събира и помни информация за вашата дейност, включително вашата уеб история и историята на местоположението ви.

Google има функция за автоматично изтриване на запомнената лична информация 3 или 18 месеца след запаметяването ѝ, но тя е изключена по подразбиране на старите акаунти. Всеки нов акаунт ще използва функцията за изтриване на информация по стара от 18 месеца по подразбиране.

Като съществуващ потребител, за да накарате Google да изтрие данните ви по-стари от 18 месеца, ще трябва да влезете в настройките си и да промените тази опция. Можете също така да кажете на Google да изтрие автоматично активността след три месеца или изцяло да спре събирането на информация.

За да намерите тези опции, отидете на страницата „Контролиране на активността“ (https://myactivity.google.com/activitycontrols) и влезте с вашия акаунт в Google, ако все още не сте влезли. Кликнете върху опцията „Автоматично изтриване“ в „Активност в мрежата и приложенията“.

Изберете кога искате да изтриете данните си – 18 или 3 месеца след записването им. Кликнете върху „Напред“ и потвърдете, за да продължите.

Бъдете наясно, че Google използва тази история, за да персонализира вашата дейност, включително резултатите от търсенето ви и препоръки в мрежата. Изтриването му ще направи Google по-малко „персонализиран“.

Превъртете надолу на страницата и повторете този процес за други видове данни, които може да искате да изтриете автоматично, включително История на местоположенията и Историята в YouTube.

Можете също да деактивирате „пауза“ за събиране на историята на дейностите, като щракнете върху плъзгача вдясно от тип данни. Ако е син, това е активирано. Ако е сив, той е деактивиран.

Ако опцията „Автоматично изтриване“ за тип данни от историята е оцветена в сиво, това е, защото сте поставили на пауза (деактивирано) събирането на тези данни.

Можете също да се насочите към страницата „Моята активност“ и да използвате опцията „Изтриване на активността по“ в лявата странична лента, за да изтриете ръчно различни видове данни, съхранявани в профила ви в Google.

***
по Howtogeek.com