fbpx

Компании пускат служителите си да работят дистанционно

Alphabet, компанията майка на Google, посъветва служителите си в Северна Америка да работят от вкъщи като мярка срещу разпространението на коронавируса.

Миналата седмица технологичният гигант изпрати съобщение, в което препоръчва на служителите в щата Вашингтон да работят от домовете си, предаде BBC.

Сега това искане ще бъде разширено до всичките почти 100 000 работници в 11 офиса в САЩ и Канада.

Alphabet е най-новата компания, която предприема тази стъпка, защото случаите на инфекцията в САЩ са вече почти 1000.

От централата заявиха, че офисите й в Северна Америка ще останат отворени за онези, чиито работни места изискват от тях да бъдат на място.

Миналата седмица Google, заедно с много други големи световни компании в областта на технологиите, включително Apple, Amazon, Microsoft и Facebook, започнаха да препоръчват на персонала в Сиатъл да работи от вкъщи.

Служител в Amazon и във Facebook вече са диагностицирани с коронавирус.

В неделя изпълнителният директор на Apple Тим Кук помоли служителите в няколко свои офиса да работят дистанционно тази седмица, ако работата позволява.

Миналата седмица Twitter също пусна своите служители да работят от дома си, за да може да се спре разпространението на вируса.

В блога си гигантът на социалните медии заяви, че е задължително персоналът в Хонконг, Япония и Южна Корея да изпълнява задълженията си дистанционно.

Twitter също така заяви, че „силно насърчава“ всичките си 5000 служители по целия свят да не влизат в офисите си.

Работодатели в България също обмислят подобни стъпки. Банки и застрахователни компании вече насърчават персонала, който не е „на предната линия“, да остане по домовете си и там да изпълнява задачите си.

Както изглежда коронавирусът е на път да промени и част от обичайните порядки в обществото.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"