fbpx

Започва проучване на ВиК системата на Шумен, Разград и Търговище

Ще бъдат направени технико-икономически проучвания на водоснабдителната система „Дунав“ в областите Шумен, Разград и Търговище. Това ще е база за проектиране и строителство, стана ясно по време на среща на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков с кметове и областни управители от Североизточна България.

Регионалното ведомство ще финансира предпроектното проучване.

Бъдещето на отрасъл ВиК е именно в това – изграждане на язовири и поддържащи водностопански системи между отделните населени места, а когато се налага и цели общини и области, каза заместник министърът.

Кметовете се обединиха, че възстановяването на водоподаването през съществуващите участъци на система „Дунав” и доизграждането й ще даде решение на проблемите с водата в тази част на страната.

Изграждането на водоснабдителната система „Дунав“ е започнало през 80-те години, но съоръжението не е завършено. В момента вода от нея ползват жителите на Разград и няколко общини от областта.

Според зам.-министър Нанков реалното доизграждане на системата може да започне до година и половина след изготвянето на предпроектното проучване и необходимите анализи. Идеята е строителството на оставащото трасе да се финансира от новия ВиК холдинг.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"