fbpx

СЗО обяви пандемия, първи смъртен случай в България

Световната здравна организацоя обяви заболяването Covid-19 като пандемия. Това съобщи днес шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус пред журналисти в Женева, предадоха световните агенции.

По думите му никога досега не сме били свидетели на пандемия, предизвикана от коронавирус.

В СЗО са дълбоко притеснени от обезпокоителните нива на бездействие на международната общност пред обезпокоителното ниво на разпространение на епидемията от новия коронавирус, допълни  Гебрейесус.

Той прогнозира, че в следващите дни и седмици ще има увеличаване на заразените и нови смъртни случаи.

В изминалите две седмици броят на случаите на Covid-19 извън огнището на епидемията Китай се е увеличил тринайсеткратно, а броят на засегнатите страни се е утроил, каза ръководителят на СЗО. Броят на заразените с коронавирус в света надхвърли 119 000, броят на жертвите достигна 4296.

В Китай, където избухна първото огнище, са регистрирани над 3100 жертви, 61 400 са излекувани, а броят на инфектираните е останал на ниво около 80 700.

Пандемията е инфекциозно заболяване, което се разпространява на обширен географски регион или по целия свят и заразява много хора.

Това е всеобхватна епидемия, характеризираща се с появата на нов инфекциозен носител, срещу който човешката популация няма имунитет.

Процентът на смъртност е особено висок. В миналото пандемични вълни от чума, вариола, морбили, туберкулоза, малария, коремен тиф, проказа, жълта треска и грип са обезлюдявали огромни райони и са отслабвали силите на големи държави.

От Националния оперативен щаб в България съобщиха, че е починала 66-годишната жена, постъпила в „Пирогов“ с положителна проба за Covid-19. Тя е имала хронични сърдечни проблеми и претърпяна сърдечна операция.

За седми заразен с коронавирус у нас, съобщи председателят на щаба проф. Венцислав Мутафчийски. Това е 62-годишна жена, лекарка, която последното е била на работа на 22 февруари. След това е пътувала на конгреси в Англия и в Испания. Завърнала се е преди няколко дни с грипоподобни симптоми. Постъпила е в инфекциозната клиника на ВМА.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"