fbpx

Въздухът в Русе замърсен от подпалени стърнища в Румъния

Спешно писмо за замърсяване на въздуха в Русе е изпратил българският министър на околната среда и водите Нено Димов до румънската страна.

Причина за сигнала са регистрираните на 24 октомври 2019 г. значителни превишения на нивото на фини прахови частици (ФПЧ) в атмосферния въздух в района на Русе,  причинени от изгаряне на стърнища на румънска територия в района на община Гюргево.

Вчера в периода между 17 и 18 часа в пункта за мониторинг на въздуха в Русе бяха отчетени моментни пикови стойности на фини прахови частици 2,5 микрона (ФПЧ2,5), достигащи до 400 микрограма на кубичен метър. Незабавна проверка на РИОСВ – Русе установи, че причината за замърсяването на атмосферния въздух е изгаряне на стърнища източно от град Гюргево, на територията на Република Румъния. По-късно нивата на ФПЧ2,5 намаляха до нормалните за сезона фонови стойности между 20-30 мкг/м3.

Днес автоматичната измервателна станция „Възраждане“ в Русе отчете  минимални превишения на средноденонощната норма на фини прахови частици 10 микрона (ФПЧ10) за 24 октомври. Измерената средноденонощна стойност  на ФПЧ10 е  51,55 микрограма на кубичен метър (при норма 50 мкг/м3).

През периода от 17 и 18 часа вчера са отчетени и моментни завишени стойности на други атмосферни замърсители като азотни и серни оксиди и въглероден оксид, но за тях не са превишени средночасовите норми.

Министър Димов настоя за спиране на трансграничното замърсяване на въздуха и прекратяване на вредните практики на изгаряне на стърнища.

От румънското Министерство на околната среда са уверили, че веднага след получаване на писмото са изпратени екипи на място и пожарите ще бъдат изгасени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"