fbpx

С 28% е повече продукцията от оранжериите

През 2018 г. у нас са произведени 130,9 хил. тона оранжерийни зеленчуци и това е повече с 28.1 % спрямо година по-рано.

Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева при откриването на първия семинар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) на тема: „Интегрирана растителна защита в оранжериите“, който се провежда в Пловдив.

В страната ни днес има 916 ха оранжерии. Заявени за подпомагане са 765 ха, а през 2015 г. те са били 588 ха.

Заместник-министърът разказа и за хода на дебата за бъдещата Обща селскостопанска политика след 2020 г. До края на годината трябва да бъдат готови трите SWOT анализа.

Единият вече беше представен и скоро ще бъде финализиран. В началото на декември ще е готов и анализът за околна среда и климат, който се изготвя от Аграрния университет в Пловдив.

Ректорът на университета проф. Христина Янчева каза, че 2020 г. е обявена за година на растителното здраве. Сред основните проблеми на земеделските производители е именно растителната защита.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"