fbpx

КФН пуска образователна брошура как да се работи с инвестиционни посредници

Комисията за финансов надзор (КФН) е създала образователна брошура заедно с Българската асоциация на лицензираните посредници, с която обяснява в 10 признака как да следим кои са инвестиционните посредници, които са лицензирани, и как да сме сигурни къде постъпват нашите инвестиции.

Това информира Анка Костова, директор „Комуникации“ в КФН пред Блумбърг Тв.

От думите й става ясно, че комисията през септември е публикувала списък с 30 страници на лица, които нямат право да предоставят инвестиционни услуги на територията на България предвид липсата на лиценз за това. Сред тях няма данни за български потребители.

„Един от основните показатели, които трябва да се съблюдават в дадена интернет страница, е секцията как да потърсим правата си“, съветва Анка Костова, като отбелязва, че други чести явления, базирани на измама, са телефонно обаждане или търсене на контакт с потребителя чрез съобщение в социалните медии.

Трябва да се внимава и с договора, обяснява Костова. В един договор е важно наименованието на инвестиционния посредник, който е титуляр по договора. В страницата на КФН, в раздел „Регистри“ може да се установи дали инвестиционният посредник е лицензиран. Важно е да се провери и банковата сметка и дали титулярът съвпада.

В заключение Анка Костова информира, че една от основните промени в закона е, че всяко дружество с издадена емисия ценни книжа ще може да го регистрира в централен депозитар за ценни книжа в друга страна членка на ЕС. „Централният депозитар също така ще трябва да води единна регистрационна система, която да обобщава данните за притежателите на ценни книжа, издадени от български емитенти“, подчертава тя.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"