fbpx

Белград сключва сделка с Евразийския съюз

Сръбският премиер Ана Бърнабич е на посещение в Москва, където ще е  почетен гост на Евразийския междуправителствения съвет. Очаква се по време на този съвет да бъде подписано споразумението за свободна търговия между Сърбия и страните от Евразийската икономическа общност (ЕАИО), предава TACC.

Споразумението разширява списъка на сръбските продукти, които могат да бъдат изнасяни без мита, увеличава квотите за продукти с ограничения и разширява зоната за свободна търговия до Армения и Киргизстан. Преговорите за подписване на споразумение продължават трета година.

Евразийският икономически съюз е създаден през януари 2015 г. по идея на руския президент Владимир Путин. В него влизат Русия, Казахстан, Беларус, Армения и Киргизстан с общ БВП от 1,9 трилиона щатски долара и пазар от 183,8 милиона души.

Споразумението на Сърбия за свободна търговия с Евразийския съюз ще замени съществуващите споразумения за свободна търговия, които страната  има с Русия, Беларус и Казахстан. До сега Сърбия няма подобно споразумение с Армения и Киргизстан.

След подписването на документа Сърбия ще може да изнася почти 100 процента от продуктите без да плаща мита, съобщава сръбското издание РТС, цитирано от БГНЕС.

Миналата година рибният обмен между Сърбия и Евразийския икономически съюз е бил на стойност 3,4 милиарда долара, като износът е бил 1,1 милиарда долара, а вносът – 2,3 милиарда долара.

Търговията с тези пет държави-членки на Евразийския съюз е била 3,4 милиарда долара.

Сръбският министър на търговията, туризма и телекомуникациите Расим Ляич също ще подпише споразумението.

По-рано той каза, че сръбските производители да могат да изнасят всички видове плодова ракия, овче и козе сирене на пазара на Евразийския съюз за неопределено време. Остава мито за износ на автомобили.

Досега Евразийският съюз има споразумения за свободна търговия с Виетнам, Иран и Сингапур, а преговорите с Египет и Израел са в ход.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"