fbpx

ЕС финансира до 80 на сто от модернизацията на лозята

От 24 август до 31 август ще се приемат заявления за предоставяне на финансова помощ за преструктуриране и конверсия на лозя.

Финансовата помощ от Европейския фонд за гарантиране на земеделието е до 80 % от разходите за промяна на сортовия състав на насажденията, смяна на местонахождението им, както и изграждане на подземни колектори за дренаж, шахти и канали за отводняване, изграждане или реконструкция на тераси, на автоматизирани системи за капково напояване, смяна на подпорна конструкция, промяна на формировката.

За финансова помощ могат да кандидатстват производители, които са физически или юридически лица или група, организация на физически или юридически лица, вписани в лозарския регистър.

От 17.07.2020 г. за всяка операция, посочена в технологичната карта се предоставят най–малко три съпоставими независими оферти в оригинал, които съдържат наименование на оферента, срока на валидност на офертата и датата на издаване, подпис и печат, цена в левове или евро с ДДС.

Мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ е най–успешната от Националната лозаро-винарска програма. Тя присъства и в предходните две национални програми, изпълнявани за периода 2009-2013 г. и 2014-2018 г., а интересът към нея продължава да бъде висок.

Документи ще се подават лично или чрез упълномощено лице в Централно управление на ДФ „Земеделие“, отдел „Вино, промоционални програми и лицензии“, след предварително записан час.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"