fbpx

Прекалено строгите правила в ЕС спъват производителите на ваксина срещу Covid-19

Европейският съюз предлага на производителите на ваксина срещу Covid-19 само частична защита срещу правните рискове, свързани с потенциалните странични ефекти на техните лекарства.
Това затруднява сделките и контрастира с политиката на САЩ, казват европейските служители пред Ройтерс.
По време на пандемия ваксините се разработват с рекордни темпове, което увеличава опасността от неочаквани последици, свързани с ефективността на лекарствата.
Финансовата отговорност за тези рискове е ключов въпрос при преговорите между фармацевтичните компании и правителствата, които се стремят да осигурят ранен достъп до ваксини.
При такава ситуация правителствата на страните от ЕС „са готови да предоставят на компаниите финансово покритие за някои от рисковете“, заяви служител на ЕС. Той обаче добави, че строгите правила за отговорност на ЕС остават в сила.
Според тях производителите на ваксини и други продукти са отговорни за продуктите си, разпространявани в Съюза.
Освен това през 2017 г.

Европейският съд с по-висока юрисдикция реши, че получателите на ваксина имат право на обезщетение, ако могат да докажат, че препаратът е причинил отрицателни странични ефекти, дори при липса на научен консенсус по въпроса.
Ограничаването на правната отговорност за производителите на ваксини е сред приоритетните въпроси за Европейския съюз по време на пандемията, според вътрешния документ на ЕС от 7 май, с който Ройтерс разполага. Въпреки това, направените от правителствата предложения за производителите на ваксини не винаги отговарят на техните очаквания.

Източници от ЕС, участващи в преговорите, казват, че въпросът с правната отговорност е един от препъни камъните при преговорите с американските фармацевтични компании Johnson & Johnson (J&J) и Pfizer, която разработва ваксина COVID-19 съвместно с германската BioNtech.
По-късно Европейският съюз обяви, че преговорите с J&J са в напреднал етап, но споразумението все още не е подписано.
Говорителят на Европейската комисия отказа коментар дали въпросите, свързани с правната отговорност, са станали пречка при преговорите с производителите на ваксини.
Споразумението за доставка на проби с AstraZeneca и Оксфордския университет предоставя само частична защита от юридическа отговорност. Засега това е единственото такова споразумение, постигнато от Брюксел.
„Предварителните споразумения за възлагане на обществени поръчки предвиждат държавите-членки на ЕС да възстановят на производителя“ определени разходи, свързани с поетата отговорност, заявил представител на Европейската комисия, без да предоставя други подробности.
Междувременно в САЩ отговорността за ваксините се прехвърля изцяло върху правителството, което защитава производителите на лекарства.
Конгресът е ангажирал 30 милиарда долара за борбата срещу Covid-19, включително финансиране за разработване на ваксини и всички необходими компенсации. В ЕС подобно финансиране за спешни случаи се изчислява на около 2 милиарда евро (2,4 милиарда долара).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"