fbpx

Тази седмица ще има новини, заяви Томислав Дончев

Тази седмица ще има новини. Тя е натоварена с необходимостта да има новини, коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР.

Според него престоят в кабинет в Министерския съвет или в дадено министерство в никакъв случай не е комфортен в тази ситуация.

От гледна точка на партийната логика оставането на правителството носи само щети, смята Дончев.  Той обаче дотълни, че позицията на огромна част от структурите на ГЕРБ е, че няма причина правителството да подава оставка.

Най-тежкият риск от гледна точка на конституционна криза са избори, за които българските  граждани не са убедени в тяхната истинност, смята Томислав Дончев.

Това според него е „най-лошият демократичен сценарий“ – изборни резултати, които голяма част от гражданите смятат за неадекватни.

Ако министър Кирилов иска да си тръгне веднага, няма кой да го задържи. Това не е задължителна военна служба, заяви Дончев по повод оставката на правосъдния министър. „Все още има достатъчно кандидати за министри“, допълни той.

Безкрайното разширяване на темата „промени в Конституцията“ ще направи процедурата фактически невъзможна, смята още вицепремиерът.

Той подчерта, че ако процедурата бъде завършена докрай, истинските текстове ще бъдат правени от Велико народно събрание.

С тези текстове в Изборния кодекс реално избори много трудно могат да се организират, посочи още Томислав Дончев. По думите му няма яснота какъв тип са визираните машини за гласуване и чия е отговорността да ги осигури.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"