fbpx

Цената на златото с нов исторически максимум

Цената на златото обнови историческия максимум в сряда, пробивайки нивото от 2000 долара в предишната сесия. Това се случва на фона на спад на долара и понижаване на доходността на американските държавни облигации, както и в очакване на нови мерки в подкрепа на икономиката.

Цената на златото се повиши с 0,74% до 2033,03 долара за тройунция преди обяд, след като удари рекордно високо ниво от 2,038.63 долара.

„Падането на долара и номиналната доходност на фона на продължаващите спекулации за глобалния растеж и всеки фискален план на САЩ е това, което изтласка фундаментално цените на златото“, смята анализаторът на IG Markets Кайл Рода.

„Перспективите за златото остават много силни. Интересното е, че видяхме търговци да съкращават дълги позиции в злато по време на това скорошно рали, което предполага, че новите купувачи все още могат да се върнат на пазара и да повишат ценитедопълително “, каза той.

Смъртните случаи от COVID-19 в света в сряда надхвърли 700 000, според оценките на Reuters. Най-тежка е ситуацията в САЩ, Бразилия, Индия и Мексико.

Преговарящите от Белия дом във вторник обещаха да работят „денонощно“ с демократите, за да се опитат да постигнат споразумение за нови мерки за подпомагане на икономиката до края на тази седмица, тъй като пандемията оказва сериозно влияние върху САЩ.

Паладият спечели 1,23% до 2165,54 долара за унция, докато среброто добави 08% до 26,54 долара за унция. Платината поскъпна с 1,07% до 947,64 долара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"