fbpx

3,2 млрд. евро държавна помощ за батерии в 7 страни от ЕС

3,2 млрд. евро държавна помощ за научни изследвания и иновации в батерийните технологии ще могат да предоставят седем страни от на ЕС.

Германия е получила право да инвестира до 1,25 милиарда евро. Следват Франция (960 милиона евро), Италия (570 милиона евро), Полша (240 милиона евро), Белгия (80 милиона евро), Швеция (50 милиона евро) и Финландия (30 милиона евро), съобщи БТА.

Със средствата ще се финансира консорциум от 17 одобрени проекти от Белгия, Финландия, Франция, Германия, Италия, Полша и Швеция.

Сред участниците са автомобилният производител BMW, химическите гиганти BASF и Solvay, нo също малки и средни предприятия.

Тези компании ще си сътрудничат тясно помежду си и с над 70 външни партньора, включително публични изследователски организации от цяла Европа.

Те ще имат за цел да разработят литиево-йонни батерии, които имат по-дълъг живот, презареждат се по-бързо и са по-безопасни и по-екологични от батериите, които се предлагат на пазара.

Очаква се тези 7 държави да мобилизират още 5 млрд. евро частни инвестиции за проекта, който ще завърши през 2031 година.

„Производството на батерии в Европа представлява стратегически интерес за нашата икономика и общество поради потенциала му за чиста мобилност и енергия, създаването на работни места, устойчивостта и конкурентоспособността“, заяви Маргрете Вестагер, изпълнителен вицепрезидент на Комисията, отговарящ за конкуренцията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"