fbpx

Прогнозират поскъпване на петрола догодина

Строгото спазване на сделката на ОПЕК за намаляване на добива на петрол, а също и положителните икономически новини, включително за търговско споразумение между САЩ и Китай, може да предизвикат поскъпване.

Цената на Brent може да достигне до 70 долара за барел през второто тримесечие на 2020 г., съобщи Bank of America Merrill Lynch.

Страните от ОПЕК и техните партньори, членове на групата на ОПЕК+, се договориха в петък да намалят производството с още 500 000 барела на ден през първото тримесечие на 2020 г., но се въздържаха да обещаят каквито и да било мерки след март, коментира Ройтерс.

„Ирак остава основен център на критика за ОПЕК +. Въз основа на исторически прецедент оставаме скептични, че страни като Ирак ще съкратят добива“, смятат от финансовата институция.

Американската банка Goldman Sachs също повиши прогнозите си за цените на петрола през 2020 година, цитирайки по-голямото от очакваното допълнително ограничаване на добивите .

Goldman Sachs очаква средна цена на петрол Brent на спот пазара от 63 долара за барел през следващата година. Това е повишение спрямо предишна оценка от 60 долара. За американския лек суров петрол, банката повиши прогнозата си до 58,5 долара за барел от 55,5 долара.

Банката намали и прогнозата си за растеж на потреблението на петрол с 50 хил. барела дневно, позовавайки се на перспективи за сдържано възстановяване на глобалния икономически растеж.

Петролните фючърси отстъпиха днес от техните петъчни най-високо нива от септември. Главна причина са данните, показващи отслабване на китайския износ за четвърти пореден месец.

Фючърсите на петрола Brent с доставка през февруари се понижават с 1% до 63,73 долара за барел, а на американския лек суров петрол – с 1,4% до 58,40 долара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"