fbpx

4000 лева е средният размер на безлихвените кредити, които са гарантирани от ББР

До момента са постъпили над 21 хиляди искания за безлихвени кредити и са одобрени половината – за 53 млн. лева. Средният размер е около 4000 лв., близо до тавана от 4500 лв.

Това съобщи пресцентърът на банката, цитирайки съветника по стратегическо развитие на ББР София Касидова.

Тя оценява програмата като успешна, а успехът до голяма степен зависи от търговските банки и тяхното бързо и оперативно съдействие на нуждаещите се от финансово подпомагане.

Максималният срок на погасяване на заемите е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Те са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Безлихвените заеми за физически лица се отпускат от Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, ОББ, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк. Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка първи усвоиха финансовия си ресурс по програмата и не приемат нови искания за заеми.

Две трети от получателите са лица, които са на трудов договор и в момента са прекъснали своето трудово правоотношение, а останалата една трета са самоосигуряващи се лица.

По програмата на ББР за гарантиране на оборотни кредити в помощ на бизнеса, засегнат от пандемията, към момента са предоставени 41 кредита на обща стойност от 7,5 млн. лв. Партньори по програмата са БАКБ, Банка ДСК, Инвестбанк, Пощенска банка и Първа инвестиционна банка.

В момента се водят преговори с още 5 банки, желаещи да участват с финансиране в подкрепа на бизнеса.

Ето кой може да кандидатства за безлихвени заеми:

Хората, които работят на трудов договор трябва :

  • Да са преустановили полагането на възмезден труд за работодателя си и да са/да са били в неплатен отпуск като следствие от пандемията/извънредната епидемична обстановка;
  • Да са страна по трудово правоотношение в последните 6 месеца преди кандидатстването за кредит;
  • Да не получават възнаграждение по други трудови правоотношения;
  • Да имат отработени поне пет работни дни в месец март, ако това е месецът, в който са пуснати в неплатен отпуск.

Самоосигуряващите се лица е необходимо:

  • Да са прекъснали дейността, която извършват като самоосигуряващи се лица
  • Да търпят поне 20% спад в доходите си за първото тримесечие на 2020 г. или за което и да е следващо тримесечие на 2020 г., сравнено с доходите през съответното тримесечие на 2019 г., като резултат от пандемията.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"