fbpx

АЕЦ „Белене“ готова до 2032-ра, ако правилните партии влязат в следващото НС

Парламентарните избори догодина можели да повлияят негативно върху реализиране на проекта АЕЦ „Белене“. Това става ясно от думите на председателя на енергийната комисия в парламента и депутат на ГЕРБ Валентин Николов, пише Mediapool. Той е посетил Плевен за участие в информационна среща с медиите на тема „Как ще се промени Северна Българяи с АЕЦ-Белене“. Домакин е бил областният управител на града Мирослав Петров.

Според Николов политическият риск е, ако в НС влязат повече партии, които са против проекта. Това би повишило цената му, дори e възможно той да не бъде реализиран.

Традиционно, в плевенския регион хората са позитивно настроени към втората АЕЦ, защото строежът й означава много нови работни места.

Николов коментира още, че при най-добрия прогнозен вариант АЕЦ-Белене може да започне работа през 2032 година, съобщава и Клуб Z.

„Обективно погледнато, подпише ли се обвързващият договор, рискът за това да не бъде изпълнен един ядрен проект пада изключително много“, изтъква председателят на енергийната комисия, цитиран от изданието.

По думите му, предстоящите етапи за реализация на проекта АЕЦ-Белене зависят от това, дали до края на годината участниците се запознаят с документацията. Следват 4 месеца за получаване на обвързващите оферти и преговорен процес, който ще завърши с подписване на обвързващ договор във връзка със структурирането и строителството на обекта. Инвеститорът трябва да обяви какво ще промени от съществуващия проект, но това няма да повлияе върху общото лицензиране, което касае технологията воден реактор.

Наскоро стана ясно, че инвеститорът ще трябва да поиска и нотификация от ЕК за построяване на АЕЦ-а, тъй като за Брюксел това е нов проект.

Припомняме, „Росатом“ – една от компаниите, с които държавата ни обяви готовност да преговаря, преди месец подписа меморандум с „Фраматом“ и „Дженерал електрик“ за партньорство в процедурата по избор на стратегически инвеститор за строежа на българската АЕЦ-Белене. Това стана, въпреки че френската и американската компании не бяха в шорт листа, но пък са готови да доставят оборудване в процеса на строителството.

Наблюдатели коментират, че този развой прави почти сигурен „Росатом“ като строител на евентуалната втора наша атомна електроценртала.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"