fbpx

Авиокомпании спират полети над Иран и Ирак

самолет

Air France обяви, че прекратява полетите през въздушното пространство на Иран и Ирак заради скорошни ракетни атаки. Това се посочва в изявлението на компанията, цитирано от АФП.

„Като предпазна мярка и във връзка с изявленията за продължаване на ракетните атаки, Air France реши да спре всички полети през въздушното пространство на Иран и Ирак до по-нататъшно решеине“, заяви представител на компанията пред агенцията.

Германската авиокомпания Lufthansa също спря полети над Ирак и Иран на фона на влошаващата се ситуация в Близкия изток. Превозвачът обяви това в сряда в Twitter.

„В момента не летим над Иран и Ирак. Безопасността на нашите пътници и служители е приоритет“, се казва в съобщението.

Ural Airlines и S7 Airlines планират да променят маршрутите на полетите, които минават над територията на Иран, съобщиха авиокомпаниите, предаде ТАСС.

По-рано днес стана известно, че Федералната агенция за въздушен транспорт препоръчва на руските авиокомпании да не използват въздушното пространство над Иран и Ирак, както и над Персийския и Оманския залив, „във връзка с информация за съществуващите рискове за сигурността на международните полети на граждански самолети“.

Превозвачите на ОАЕ „Emirates Airlin“ и нискотарифния „Flydubai“ заявиха, че са отменили полети до Багдад по „оперативни причини“.

Японските авиокомпании ANA и JAL и базираната в Хонконг „Cathay Pacific“ заявиха, че самолетите им няма да летят през въздушното пространство, засегнато от последния взрив.

Ситуацията около Иран рязко се влоши след удара на САЩ в района на летището в Багдад в нощта на 3 януари, в резултат на което Касем Солеймани, командирът на специалните сили на Ал-Кудс от Ислямския революционен гвардейски корпус (елитни части на въоръжените сили на Иран), почина.

Сутринта на 8 януари Иран в отговор на убийството на Солеймани започна масирана ракетна атака върху две иракски военни бази.

на 8 януари самолетът „Боинг 737“ на „Международни авиолинии Украйна“ със 177 души на борда се разби след излитане на летището в Техеран. Украинското Министерство на вътрешните работи съобщи, че всички хора на борда са загинали.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"