fbpx

Българите пазаруват повече къщи на морето от руснаците

Българите изпреварват руските граждани при осъществените сделки на ваканционни имоти,  показва годишният доклад на Green Life Development & Resorts.

В Созопол делът на българските купувачи е най-голям – 37%. На второ място с 28% са руските граждани. Следващите два пазара с еднакъв дял по 12% са Германия и Израел.

„За поредна година виждаме как българските клиенти затвърждават позициите си на ваканционния пазар у нас, като плавно увеличават дела си спрямо другите купувачи. Тяхната увереност се подсилва от благоприятната икономическа обстановка и стабилното развитие на пазара на морски имоти през последните години. Сантименталните чувства, които изпитват към Българското черноморие и определени места като Созопол, поддържат интереса им към родните курорти“, казва Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life Development.

Сред купувачите на ваканционни имоти се обособява нов тип клиенти. Това са хора, които търсят отделни вили в затворен комплекс. Профилът им е сходен – семейства с деца, които разполагат с по-високи доходи. Поддържат висок стандарт на живот и искат да го пренесат и в морския си дом. Много често основното им жилище е къща. Близо 60% от покупките са осъществени именно от наши сънародници.

Българите, живеещи в чужбина, заемат съществен дял. Те разполагат с по-малки бюджети, като голяма част от тях купуват, за да съхранят спестените средства и избират недвижимите имоти като най-сигурен вариант. Този тип клиенти се насочват към Поморие.

Септември е бил най-силният месец по брой проведени огледи и сключени сделки, отчитат от Green Life Development & Resorts. Клиентите, закупили в този период, са туристи, почивали в комплекса през лятото, които вече са обмислили добре покупката и са взели решение.

Макар българските граждани да изпреварват рускоговорящите купувачи в Созопол, в Поморие руснаците заемат първо място по реализирани продажби с дял от 22,5%. Следващите две групи с еднакви проценти – 20%, са от Украйна и България, следвани от клиентите от Германия – 17,5% и Израел – 10%.

Увеличават се покупките с граждани от Германия и Израел, и в Созопол, и в Поморие. Извън основните типове купувачи, на пазара присъстват граждани от Великобритания, Белгия, Унгария, Латвия, Полша, САЩ, Естония. Единични сделки има и с клиенти от Молдова, Испания, Казахстан.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"