fbpx

Световният дълг достига опасни нива

Световният дълг е вече над 250 трилиона долара, показва доклад на Института за международни финанси (IIF).

За първите шест месеца дългът е нараснал със 7,5 трлн. долара и може да надхвърли рекордните 255 трлн. долара до края на 2019 г.

Китай и САЩ формират над 60% от това увеличение. Задълженията на нововъзникващите пазари също удариха нов рекорд от 71,4 трлн. долара, който се равнява на 220% от техния БВП, се казва още в доклада на Института за международни финанси, цитиран от Икономист.

Увеличаването на дълга по цял свят се приема от анализаторите като следваща повратна точка за световните финанси. Ниските лихви правят взимането на нови и нови кредитити изключително лесно.

В много части на света, държави с високи нива на държавен дълг (като Италия и Ливан), както и тези, при които държавният дълг расте бързо (Аржентина, Бразилия, Южна Африка и Гърция ), могат да се окажат, че по-трудно ще провеждат политики на фискални стимули“, се посочва в доклада на IIF.

По-рано този месец новият управялващат директор на Международният валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди за високи нива на рисковия корпоративен дълг.

Почти 40% от корпоративния дълг в големи икономики като САЩ, Китай, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, са изложени на риск от просрочване в случай на нов глобален икономически спад.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"