fbpx

Тръмп натиска Фед за още по-ниски лихви

доналд тръмп

Очаква се САЩ да продължат понижаването на лихвените проценти. Това стана ясно от пост на президентът Тръмп в Туитър, в който той съобщи, че се е видял с шефа на Федералния резерв и Джей Пауъл и му е заявил, че лихвените проценти трябва да са по-ниски, отколкото в други държави.

„…нашите лихви трябва да са по-ниски от тези на всички останали (ние сме САЩ). Прекалено силният долар вреди на производителите ни и на икономическия растеж!“, написа Тръмп в Туитър.

Иначе, Тръмп определя срещата като „много добра и сърдечна“, на която са обсъдили проблеми като отрицателната лихва, ниската инфлация, стимулиращите парични политики, силата на долара и ефектът му върху производството, търговията с Китай и с ЕС и други теми.

БНР припомня, че до момента американският президент бе силно критичен към централната банка на САЩ и нейния ръководител, твърдейки, че с провежданата парична и лихвена политика поставят страната в „конкурентно неблагоприятно положение“.

Макар Фед да намали на три пъти основната лихва през тази година, Тръмп многократно настоя, че банката е „твърде, твърде бавна“ по отношение на нивото на лихвите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"