fbpx

Икономиката ни е във фаза наваксване, твърди Лиляна Павлова

Българската икономика се развива доста добре, но все още е в така наречената фаза на наваксване спрямо развитите икономики.

Това заяви вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова по време на конференция в Министерския съвет на тема: „Investment and Investment Finance in Bulgaria“, организирана съвместно от ЕИБ и Министерството на финансите.

Основният въпрос пред България занапред е как този растеж да стане трайно стабилен и как икономиката ни да достигне и да се изравни с най-развитите европейски държави, допълни Павлова, цитирана от БТА.

Според нея един от важните фактори България да не бъде в периферията и да има пълна интеграция в ЕС е членството ни в Еврозоната.

Въвеждането на еврото ще подобри дългосрочните перспективи за икономически растеж и ще позволи привличането на повече инвестиции. Като се има предвид стабилността на еврото като международна валута и надзора, който ще осъществява ЕЦБ, това ще доведе до нарастване на доверието на местните и чуждестранните инвеститори, смята Павлова.

България ще е сред най-засегнатите държави от „зелената сделка“ на ЕС, заяви финансовият министър Владислав Горанов. У нас около 94 000 души са заети в производството на лигнитни въглища и оползотворяването им за енергия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"