fbpx

170 млн. лева банкови гаранции осигурява Фондът на фондовете

Банкови гаранции за общо 170 млн. лв. ще предостави Фондът на фондовете. Това съобщи изпълнителният директор и член на Управителния съвет на структурата Светослава Георгиева на брифинг в МС.

Очаква се тези гаранции да обезпечат кредити до 850 млн. лева в подкрепа на български фирми, които търпят щети от икономическата криза заради разпространението на коронавируса.

Гаранционната схема е специално създадена, за да отговори на ликвидните нужди на предприятията в момента.

Заемите ще са 10-годишни и ще се предоставят основно за оборотни средства.

Обмисля се и възможност част от кредитите за малки и средни предприятия да бъдат без лихви. Ще има изискване да запазят работните места.

Първата вълна от икономически мерки бяха насочени за запазване на заетостта на най-ценния капитал – човешкия. Това са познатите мерки – 60/40 и отпускането на безлихвени кредити, припомни Мартин Дановски, председател на УС на Фонда.

Сега може да се търси по-добър резултат като се инвестира чрез публичните финансови интструменти, които са подкрепени със средства от ЕС.

Фондът на фондовете беше създаден преди четири години и управлява средствата от 1.2 млрд. лева по четири оперативни програми: “Развитие на човешките ресурси“, “Иновации и конкурентоспособност“, „Околна среда“ и „Региони в растеж“.

Основната дейност е структурирането и управлението на финансови инструменти, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове, през програмния период 2014-2020.

Целта е част от средствата да се предоставят като заеми, гаранции и дялово участие.

Насочени са към проекти, които потенциално биха могли да започнат да се самоиздържат.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"