fbpx

Парламентът се събира извънредно заради Закона за енергетиката

На извънредно заседание днес парламентът ще гласува промените в Закона за енергетиката.

Те трябва да регламентират правилата и сроковете, по които „Булгаргаз“ ще връща надвзетите пари от намалението на цената на газа с 40%, което бе договорено с „Газпром“.

Очаква се в рамките на месец Комисията за енергийно и водно регулиране да определи нови цени на газа и парното със задна дата от 5 август миналата година до 31 март на тази.

Близо 200 млн. лева надвзети суми вече са по сметките на „Булгаргаз“. Това обясни пред БНР председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов.

Той съобщи, че исканията на „Булгаргаз“ вече са внесени в КЕВР и вече са започнали изчисленията колко пари да бъдат върнати на крайните клиенти.

„Всеки един клиент трябва да бъде известен какви пари има да получава от съответното дружество. След това с първата сметка трябва да приключи прихващането. Ако това не е достатъчно – с всяка следваща сметка ще се прихваща още, докато приключи съответното компенсиране“, допълни той.

Пари на ръка ще се дават само на онези, които вече не са клиенти на Топлофикация, но са ползвали парно в по-ранен период.

След два месеца вече всеки трябва да знае каква сума ще му бъде възстановена.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"