fbpx

Близо 62 хил. безработни от началото на кризата, мярката 60:40 вече уточнена

Новите безработни у нас – регистрирали се от началото на извънредното положение, са 61 644, съобщи на пресконференция в МС социалният министър Сачева.

От тях завърналите се от чужбина са едва 754 души. Най–много нови безработни идват от сферите на хотелиерството, ресторантьорството и търговията, уточни министърът.

Бюрата по труда са претоварени, като средно дневно по 5000 заявления за обезщетения за безработица се подават там.

По този повод Деница Сачева припомни, че всички видове заявления могат да се подават и електронен път – но задължително с електронен подпис, или да бъдат изтегляни, принтирани, попълвани и носени в бюрата в готов вид.

Министърът припомни също така, че всички срокове са удължени до края на извънредното положение – 13 май, за да няма струпвания на хора пред бюрата.

Сачева потвърди и възможността тези, които са в неплатен отпуск заради спиране дейността на предприятието да се наемат на други места с втори трудов договор и без разрешения от работодателя си.

Тези хора, както и регистрираните безработни могат да бъдат наемани и за работа в селското стопанство, като ще продължат да получават обезщетенията си, както и възнаграждение за труда.

Деница Сачева посочи и че до вчера включително по мярката 60:40 са подадени 873 заявления за общо 12455 работници и служители.

Министърът информира, че след внимателно проучване на стенограмите от парламентарното заседание, на което се приеха поправките в Закона за извънредното положение, вече е установено окончателно, че държавата по тази схема поема 60 процента от осигурителния доход, както и осигуровките, дължими от работодателя върху тези 60 процента. Тоест, за предприятието остава да поеме 40 на сто от възнаграждението и 40 % от осигуровките.

Сачева подчерта, че това не е универсална икономическа мярка, а механизъм за запазване на заетост и не всички предприятия ще могат да се възползват от нея.

В момента се разработвали други икономически мерки и дейности, които ще подкрепят ликвидността на предприятията след края на извънредното положение.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"