fbpx

Еврозоната се нуждае от мерки за 1,5 трилиона евро, смятат от ЕЦБ

Еврозоната може би се нуждае от фискални мерки за общо 1,5 трилиона евро през тази година за справяне с икономическата криза, причинена от пандемията.

Това мнение е изразено от Европейската централна банка по време на видеоконференция на финансовите министри от Еврогрупата.

Видеоконференцията на Еврогрупата обаче приключи в ранните часове в сряда без постигнато споразумение след 16 часа преговори. Германия, Нидерландия и други страни от Северна Европа бяха готови да подкрепят мерки на ЕС на обща стойност от само 500 милиарда евро, съобщиха Ройтерс и БНР.

ЕК е оценила, че икономиката на ЕС може да се свие с 10% през тази година, но финансовите министри останаха разделени най-вече заради съпротивата на Нидерландия и Италия.

Италия иска по-амбициозно споразумение и емитиране на „корона облигации“, а Нидерландия настоява за определени условия за всяка кредитна линия, предоставяна от ЕС.

Във вторник ЕЦБ прие безпрецедентен набор от обезпечителни мерки за смекчаване на финансовите условия в еврозоната.

Банките ще могат да заемат пари в брой по време на коронавирусната криза. Облекчава се изискванията за обезпечение дори с цената на поемането на по-голям риск.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"