fbpx

Бизнесът против референдум за Еврозоната – неправомерен и манипулативен

Работодателските организации съгласуват декларация във връзка със законовите промени, отнасящи се до валутния ни курс и влизането в механизма ЕRM II, научи ИЖ.

В декларацията ще бъде изразена пълна подкрепа на решението на Народното събрание, според което страната ни ще излезе от участие във валутно-курсовия механизъм, ако бъде предложен различен от сегашния курс на лева към еврото. По такъв начин техническите промени в чл. 29 на ЗБНБ, поискани от ЕЦБ в хода на водените преговори, елиминират последната формална юридическа пречка пред влизането в ERM II и ЕЗ.

Работодателите настояват за преустановяване на спекулациите и насаждането на негативизъм и апокалиптични очаквания сред съгражданите, като изтъкват, че  трябва да бъде предоставяна своевременно достъпна и компетентна информация за следващите стъпки при изпълнение на плана за присъединяване към еврозоната.

Бизнесът решително се обявява срещу опитите за манипулиране на общественото мнение чрез инициативи за провеждане на неправомерен референдум, несъобразен с Договора за присъединяване към ЕС, който дава съответни права, но и задължава категорично да възприеме еврото и се присъдени към паричния съюз в съответствие с постигнатата договореност.

В същото време в проекта на декларация се заявява, че ефектът от паричния съвет, осигурил високата степен на финансово доверие и устойчивост, е постигнат с цената на огромни икономически, социални и демографски загуби, ограничени възможности за отраслово преструктуриране, забавена реализация на националните конкурентни предимства и прилагане на ефективни индустриални политики.

Изтъква се обаче, че предимствата на ПС като краткосрочен инструмент за контрол на паричното обръщение и инфлацията се признават от всички влиятелни политически сили, от академичната и експертна общност, и цялото общество.

Припомняме, лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки обяви, че започва събиране на подписка за провеждане на референдум, като сред въпросите му ще бъде и този за влизане в еврозоната.

Социологическо проучване на „Тренд“ пък установи, че 54 % от българите искат референдум, а 50 % са против еврото.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"