fbpx

$98 млрд. губи Великобритания за 10 години при Брекзит-а на Джонсън

борис джонсън, брекзит, британски парламент

70 милиарда британски лири (близо 98 милиарда долара) ще загуби Великобритания при сегашната сделка за Брекзит на премиера Борис Джонсън.
Това се казва в доклад на експертите от Националния институт за икономически и социални изследвания (NIESR), пише Дневник по информация на „Ройтерс“ и „Асошиейтед прес“.

По този начин до 2029 година Обединеното кралство ще изгуби 3.5 % от своя БВП.

Изследователите правят заключението си на базата на предположението, че Великобритания ще напусне ЕС със сделка за свободна търговия с блока след преходен период до 2021 година, договаряйки нови споразумения с други държави.

Признава се като положителен ефект, че сделката на Борис Джонсън с ЕС ще намали риска от неконтролируемо излизане от съюза, но от друга страна изключва възможности за по-тесни търговски отношения с блока.

Споразумението между ЕС и Великобритания премахва несигурността, митническите и законодателните бариери, но ще затрудни търговията със стоки и услуги с континента, оставяйки всички региони на Обединеното кралство в по-лошо положение, отколкото ако Великобритания остане в ЕС, се посочва в изследването.

В същото време изследването сочи, че при Брекзит без споразумение икономиката ще понесе още по-голям удар – 5.6 процента от БВП, допълват агенциите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"