fbpx

БТПП против увеличението на минималната заплата, актуализацията на пенсиите с 5% демотивира

БТПП е против административното увеличение на минималната работна заплата с 6,6%, защото води до среден ръст на минималните осигурителни прагове с около 4,5% във времена на неясна за бизнеса картина и перспектива.

Това пише в писмо на председателя на организацията Цветан Симеонов до управителя на НОИ Ивайло Иванов.

БТПП е категорично против кратките срокове за разглеждане на толкова важен за обществеността и бизнеса закон какъвто е Законът за бюджета на ДОО.

Все още не е приет механизъм за изменението на минималната работна заплата, което е в разрез с ратифицираната от България международна конвенция 131 на МОТ, както и остава открит въпросът за премахване на минималните осигурителни прагове, което е изкуствена допълнителна тежест за бизнеса.

Палатата не подкрепя служебното определяне на минималната работна заплата. Още повече при спад на икономиката не само за страната, а и в световен мащаб увеличението на МРЗ не отчита никави икономически индикатори, които трябва ясно да отразяват увеличението.

В момент, когато правителството декларира голям набор от мерки в подкрепа на бизнеса, елементарни и логически неща, които могат се направят в подкрепа на малките и средните предприятия не се правят.

Отбелязано е и несъответствие на предложението за предоставяне на допълнителни суми от 50 лева към пенсиите с идеята на ДОО.

Не е ясно дали предложението е под формата на социална помощ или се явява увеличение на пенсиите за определен период.

БТПП подкрепя увеличение на пенсиите и прилаганено на швейцарското правило, но е против, когато това нарастване не отговаря на пазарните условия и се налага административно. Още повече увеличението с 50 лв. за срок до март 2021 подлага на сериозно съмнение и идеята за получаване на тази помощ.

От работодателската организацоя категорично не подкрепят и продължаващата тежест за бизнеса в заплащането на първите три дни болнични.

През 2020 броят на изплатените болнични  е многократно завишен, поради пандемията от COVID-19, което допълнително натоварва бюджета на работодателите в трудната икономическа ситуация, която се очертава и през 2021 г.

БТПП счита, че предложеното за осъвременяване на пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2020 г. с 5% (процент, определен по чл. 100 от КСО) е неправилно и демотивиращо. По този начин, този който се е осигурявал 40 години дори на ниски доходи, ще получи почти същия размер на пенсия като лице, което е работило само 10 години. С този нецелесъобразен подход за изравняване на минималните пенсии със средните ще се задълбочи още повече проблемът с „постоянно“ безработните лица в страната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"