fbpx

Първи сме по корупция в ЕС през 2019-та

България отново е на първо място по корупция в ЕС, става ясно от тазгодишния Индекс за възприемане на корупцията на „Трансперънси интернешънъл“.

Страната ни е увеличила с една точка резултата си в сравнение с 2018 г. и се намира на 74 място – заедно с Ямайка и Тунис.

Оценки се дават по скалата от 0 до 100, като нулата означава тежка корупция. Средната оценка за ЕС и Западна Европа е 66, като индексът за България е 43.

На върха на класацията са скандинавските държави – първа е Дания, следвана от Финландия и Швеция. Швейцария заема четвъртото място.

Италия и Гърция регистрират голям напредък от 2012 г. досега – и в двете държави има конкретни подобрения, включително приемане на антикорупционни закони в Италия и създаването на антикорупционни агенции и в двете държави, пише „Дневник“.

Повечето посткомунистически държави обаче имат проблеми с ефективното справяне с корупцията, отбелязват авторите, като дават за пример отслабването на съдебната система в Унгария, Полша и Румъния, както и скандалите с чешкия премиер.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"