fbpx

Змии пренесли коронавируса, твърдят изследователи

Най-вероятният носител на коронавирус, причиняващ пневмония, са змиите. До това заключение стигнаха изследователи, чиято статия беше публикувана от научното списание Journal of Medical Virologyр съобщава ТАСС.

На 31 декември 2019 г. китайските власти съобщиха на Световната здравна организация за огнище на неизвестна вирусна пневмония, възникнало в град Ухан в централната част на страната.

На 7 януари китайски експерти откриха, че болестта се причинява нов тип коронавирус, наречен 2019-nCoV. Единични случаи на инфекцията са регистрирани в други азиатски страни – Япония, Южна Корея и Тайланд, както и в САЩ.

17 са вече починалите от новата вирусна пневмония, а над 600 души са заразените.

За да определят по-точно откъде идва новият коронавирус, експертите сравняват пет проби от неговия геном с информация за повече от 200 проби от други вируси.

Така те са стигнали до заключението, че 2019-nCoV е хибрид от два коронавируса, единият от които преди е бил открит в прилепи. Експертите са установили още, че змиите са най-вероятните носители на 2019-nCoV.

Това става ясно от резултатите от анализ на структурата на ДНК на коронавируса. Изследователите предполагат, че влечугите са били заразени от прилепи, което води до появата на хибриден коронавирус, който впоследствие навлезе в човешкото тяло.

Световната здравна организация заяви, че засега няма да обявява международно извънредно положение в сферата на общественото здраве заради новия вирус.

От днес в Ухан е спряно движението на влаковете и самолетите, за да се ограничат рисковете от международно разпространение на заразата.

Характерни симптоми за коронавируса са хрема, кашлица, болки в гърлото и стягане в гърдите. Възможни са също главоболие и треска, която може да продължи няколко дни.

Рискови групи са лица с отслабена имунна система, деца и възрастни хора.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"