fbpx

Нови правила за контрол на язовирните стени

Постановление за контрола и безопасната експлоатация на язовирните стени и на съоръженията към тях, прие на своето заседание Министерският съвет. Това съобщи правителствената пресслужбата.

Според Закона за водите трябва да бъдат определени критериите за класификация на язовирните стени спрямо тяхната потенциална опасност и специфичните изисквания към аварийните планове.

Наборът от правила определя и режима за извеждане от експлоатация или ликвидация на язовирните стени и съоръженията към тях.

Критериите ще въведат яснота за последиците от освобождаването на съхраняваните в язовира водни обеми, поради разрушаване или неправилна експлоатация на съоръжението.

Това от своя страна ще доведе до възможност за планиране на превантивни мерки и така при тяхното изпълнение материалните щети при евентуални наводнения, да бъдат сведени до минимум.

Понеже язовирните стени са обекти, при чието експлоатиране съществува потенциална опасност от настъпване на бедствия, в нормативния акт са предвидени специфичните изисквания към техните аварийни планове.

Те ще дадат възможност на контролните органи да проверяват готовността на собственика да действа при аварийни ситуации, както и да се дават предписанияр ако се наложи.

В наредбата са определени редът и съдържанието на заявлението и съпровождащите го документи, необходими за извеждане от експлоатация или ликвидация на язовирните стени и съоръженията към тях.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"