fbpx

Няма изтичане от яз. „Бебреш“, твърдят от „Напоителни системи“

Не е установено нерегламентирано изтичане на вода от яз. „Бебреш“, показва проверка, извършена от „Напоителни системи“.

Тя беше поръчана от премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието Десислава Танева.

Служители провериха МВЕЦ „Бебреш” и цялата тръбопроводна мрежа, както и съоръженията на язовира, чрез които се осигурява вода за община Ботевград.

Установено е, че МВЕЦ „Бебреш” не работи от 25 септември 2018 г.

Въпреки, че не е установено нерегламентирано изтичане на вода, е взето решение да бъде затапен главният тръбопровод, веднага след последния водоползвател на територията на община Ботевград в посока град Правец. Целта е да няма съмнения за нерегламентирано ползване на водни маси.    

Установен е завишен разход на вода от МВЕЦ „Бебреш” за периода 20.05 – 28.05.2019 и 18.06 -24.06.2019 г. и тогава е извършена проверка.

Служители на клон „София“ са предприели незабавни действия за спиране изразходването на водни маси поради неспазване на разрешената от Басейнова дирекция „Дунавски район” кота.

Тогава разрешителното за водовземане, което е издадено от Министерство на околната среда и водите на дружеството, собственик на МВЕЦ „Бебреш”, е за 18 003 600 куб. м. годишно. В него е определена кота на най-ниско работно водно ниво от 490,48 м., под която не е разрешено водовземане за нуждите на МВЕЦ-а.

В периодите 20.05 – 28.05.2019 и 18.06 -24.06.2019 г. водното ниво на яз. „Бебреш” е било под определената минимална кота. Собственикът на МВЕЦ „Бебреш“ обяснил, че водата е използвана за профилактика на съоръженията.

Извършената сега проверка от служители на „Напоителни системи” на цялата тръбна мрежа констатира прекъсване и затапване на тръбопровод в близост до бензиностанция преди гр. Правец в посока гр. Варна.

Има тръбно отклонение със спирателен кран, който към момента на проверката не подава вода. От 2012 г. по това отклонение не се подава вода за промишлени нужди.

Проверката показва, че вода се подава само за нуждите на населението и няма нерегламентирано изтичане от главния тръбопровод.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"