fbpx

Ограничават ползването на вода от полупразните язовири

Ограничава се ползването на вода от комплексни и значими язовири за питейно-битово водоснабдяване с обем под 50%.

Спира се източването за цели, различни от питейно-битовите, от язовирите „Дяково“, „Асеновец“ и „Ястребино“.  Това съобщиха от Министерство на околната среда и водите.

МОСВ уведоми ВиК операторите, водоползвателите и експлоатационните дружества, които стопанисват тези язовири, да ограничават ползването, за да има вода за населението. Те са предупредени и да предприемат мерки за алтернативно водоснабдяване.

В язовир „Дяково“ в момента има 36,98% вода. Тя се ползва освен за питейно-битови нужди, но също от промишлеността, за напояване и енергетика. С графика за декември 2019 г. ще бъдe ограничено водоподаването само за питейни цели.

Язовир „Асеновец“ е запълнен 34,47%.  В месечния график за декември МОСВ ще редуцира разрешените обеми за питейно-битово водоснабдяване на 1,8 млн. м3 съобразно данните за суха по влажност година с обезпеченост 75%.

“ВиК Сливен” ООД има още 5 разрешителни, издадени от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ за водовземане от над 50 тръбни и шахтови кладенци. Дружеството е уведомено за необходимостта да предприеме мерки за алтернативно водоснабдяване от други водоизточници, за да осигури вода за Сливен.

Язовир „Ястребино“ е запълнен 31,16%. Обемът гарантира осигуряване на 100%  питейно-битовото водоснабдяване и не е необходимо редуциране на заявката на ВиК дружеството. Води от язовира се ползват за питейно-битови нужди и за напояване. При планирано увеличаване на потреблението на община Антоново до границите на лимита по разрешителното, ще бъде ограничено напояването.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"